Ταξιδεύοντας στην Τουρκία με αυτοκίνητο (για αρχάριους)

Ταξιδεύοντας στην Τουρκία με αυτοκίνητο (για αρχάριους)
Written by Gearloose

Σκέφτεστε να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη με το αυτοκίνητο σας; Ενημερωθείτε για κάθε χρήσιμη πληροφορία και λύστε κάθε σας απορία για το ταξίδι σας στην όμορφη αυτή πόλη.

Αυτήν την εποχή οι τιμές στην Τουρκία είναι υπερβολικά χαμηλές, λόγω υποχώρησης της τούρκικης λίρας, οπότε αξίζει όχι μόνο να πάτε στην Κωνσταντινούπολη για βόλτα, αλλά και για τα ψώνια σας. Επίσης να ξέρετε ότι οι Τούρκοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενος λαός, ειδικά με τους Έλληνες.

Η απόσταση προς την Κωνσταντινούπολη είναι κάπως μεγάλη. Από Θεσσαλονίκη είναι περί τα 600χμ, από τα οποία τα μισά σχεδόν είναι εντός Ελλάδος.

Ο δρόμος μέσα στην Τουρκία είναι αρκετά καλός και στην ουσία μέχρι την Κωνσταντινούπολη είναι μια μεγάλη ευθεία. Θα πρέπει ωστόσο να δώσετε μεγάλη προσοχή στους Τούρκους οδηγούς, οι οποίοι μπορεί να σέβονται μεν τους νόμους του ΚΟΚ, όταν είναι σε μεγάλες αποστάσεις κάνουν προσπεράσεις και αλλαγές λωρίδας σαν παλαβοί, χωρίς να κοιτάζουν ή να βγάζουν φλας.

Προτού ξεκινήσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα φάτε πολύ ώρα στα σύνορα, αλλά και προς την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντήσετε τρομερό μποτιλιάρισμα. Οπότε κανονίστε πότε θα ξεκινήσετε, ώστε να φτάσετε το αργότερο απόγευμα στην πόλη.

Στα σύνορα, θα σας ζητήσουν την ταυτότητα σας (με λατινικούς χαρακτήρες), το δίπλωμα σας (θα πρέπει να είναι Ευρωπαϊκού τύπου), την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας και την πράσινη κάρτα της ασφαλιστικής σας. Οπότε έχετε τα κάπου κοντά σας για να μην τα ψάχνετε.

Τα τουρκικά σύνορα έχουν 4 στάδια/σταθμούς. Στο πρώτο και το δεύτερο, περνάς σχεδόν αμέσως. Στο τρίτο θα σας κάνουν έναν έλεγχο στο αυτοκίνητο σας. Θα σας δώσουν ένα λευκό χαρτάκι. Αυτό κρατήστε το, γιατί θα σας το ζητήσουν στην επιστροφή.

Μόλις περάσετε τον έλεγχο, μπορείτε να παρκάρετε κάπου δεξιά και να αλλάξετε τα ευρώ σε λίρες από τα ανταλλακτήρια της ΑKBANK (έχουν προμήθεια 3%).

Δεν είναι απαραίτητο να αλλάξεις τώρα τα χρήματα σου, αλλά αν είναι η πρώτη σου επίσκεψη, σίγουρα θα έχεις άγχος, οπότε αν θέλεις να είσαι σίγουρος, άλλαξε τα τώρα.

Όταν περάσεις τα σύνορα, συνέχισε μέχρι να συναντήσεις βενζινάδικα. Αμέσως πριν τα πρώτα διόδια, πέρνα κάτω από την εθνική και απέναντι από τα διόδια θα βρεις κάποιο σταθμό PTT για να αγοράσεις την κάρτα διοδίων. Δεν είναι απαραίτητο να πάρεις την κάρτα από εκεί, αλλά από όπου βρεις το σήμα PTT. Να θυμάσαι ότι οι πλανόδιοι που πουλάνε κάρτες διοδίων, χρεώνουν μια μικρή προμήθεια.

Θα σας ζητήσουν επίσης δίπλωμα, ταυτότητα και ασφάλεια. Όταν την πάρετε, κολλήστε την στο παρμπρίζ να φαίνεται από τα ραντάρ των διοδίων (είναι αυτόματα). Αυτήν την κάρτα μπορείτε να την έχετε για πάντα και να την "φορτώνετε" μονάδες από το κινητό σας, κατεβάζοντας την επίσημη εφαρμογή. Περισσότερα για τα διόδια τους δείτε εδώ.

Στην Τουρκία δεν θα έχετε κάλυψη από το κινητό σας τηλέφωνο, επειδή είναι εκτός Ε.Ε. Για να έχετε κάλυψη, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το κατάλληλο πρόγραμμα, το οποίο ωστόσο είναι αρκετά ακριβό και δεν συμφέρει. Έτσι, η καλύτερη λύση είναι η αγορά κάρτας SIM από κάποια τούρκικη εταιρία. Αναζητήστε για την πιο συμφέρουσα λύση και μην πείθεστε από τα πολλά GB και τον χρόνο ομιλίας, δεν ισχύει για τους τουρίστες.

Εγώ αγοράζω κάποια SIM που μου παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερα GB (συνήθως έχουν διάρκεια ενός μήνα) και για τις κλήσεις/μηνύματα μου χρησιμοποιώ είτε το Viber, είτε το Skype, μιας και τα πακέτα τους είναι αρκετά οικονομικά. Αν θελήσετε να κάνετε το ίδιο, ψάξτε για την πιο οικονομική SIM που θα σας παρέχει 4G κάλυψη και τουλάχιστον 5GB δεδομένων.

Καλό θα είναι να έχετε και κάποια αυτόνομη συσκευή GPS, μιας τα κινητά σας δεν θα έχουν σήμα από τον πάροχο σας, ως ότου βάλετε κάποια κάρτα SIM, όπως αναφέρω και παραπάνω ή να έχετε ενεργοποιήσει το κατάλληλο πρόγραμμα από τον πάροχο σας (το οποίο επαναλαμβάνω, δεν συμφέρει).

Πολλά ξενοδοχεία διαφημίζουν δωρεάν πάρκινγκ, αλλά στην ουσία αφορά έναν μικρό χώρο γύρω από το ξενοδοχείο, που συνήθως είναι πιασμένος από άλλους. Προτιμήστε να νοικιάσετε χώρο σε κάποιο κοντινό πάρκινγκ, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Ειδάλλως, προτιμήστε να κλείσετε κάποιο καλό ξενοδοχείο (4 αστεριών το λιγότερο).

Για τις μετακινήσεις σας, προτιμήστε το πλοίο, το οποίο είναι το πιο οικονομικό μέσο της Τουρκίας. Η δεύτερη επιλογή σας θα πρέπει να είναι είτε το τραμ, που είναι εξίσου αξιόπιστο μεταφορικό μέσο, είτε το μετρό.

Εισιτήριο προμηθεύεστε από αυτόματα μηχανήματα και είναι σε δύο τύπους. Ο πρώτος είναι το κλασικό εισιτήριο, το οποίο παύει να ισχύει μετά το πέρας της διαδρομής και ο δεύτερος και πιο οικονομικός, είναι το Akbil, το ηλεκτρονικό εισιτήριο το οποίο μπορείς να γεμίζεις με χρήματα όσες φορές θέλεις και συμφέρει, ιδιαίτερα αν το χρησιμοποιείτε συχνά (που στην Κωνσταντινούπολη θα το χρησιμοποιήσετε πολλές φορές). Το εισιτήριο ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή δεν χρειάζεται να βγάζετε διαφορετικό εισιτήριο κάθε φορά.

## Μερικά μέρη που πρέπει να δεις
Αγία Σοφία, Μπλε Τζαμί, κεντρικές αγορές (Grand Bazaar), Γέφυρα - πύργος του Γαλατά, κρουαζιέρα στον Βόσπορο, Βασιλική Δεξαμενή, Τοπ-καπί.

## Που να μείνεις
Καλύτερη περιοχή για να μείνεις είναι το **Σουλταναχμέτ**, μιας και εκεί γύρω είναι τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα. Ωστόσο είναι το πιο ακριβό σημείο της Κωνσταντινούπολης. Η πιο οικονομική μεριά είναι το Καντίκιοϊ, όπου θα βρείτε επίσης πολλά μπαράκια, καταστήματα γρήγορου φαγητού και καφετέριες.

## Χρήσιμα τηλέφωνα
**Προξενείο Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη**: Turnacibaci Sokak 32, Beyoglu, Τ. +90 212 393 8290-2 (Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-12.00 & 14:00-16:00)
**Τουριστική Αστυνομία**: +90 212 527 4503
**Αστυνομία**: 155
**Πρώτες βοήθειες**: 112
**Πυροσβεστική**: 110
**Τροχαία**: 154

About the author

Gearloose

Gearloose

Καλώς ήρθατε στο blog μου. Το όνομα μου είναι Άκης Μπαρέκας. Είμαι freelance web developer και ασχολούμαι χρόνια (και παράλληλα παρέχω υπηρεσίες σχετικά) με το SEO, το Website Migration (την μεταφορά του περιεχομένου ενός site, πχ μεταφορά από blogger σε WordPress), το optimization ενός site και το web scraping (την εξαγωγή δηλαδή περιεχομένου από ένα ή περισσότερα sites.

Παράλληλα κάνω και τα πρώτα μου βήματα σαν game developer (στο unity κυρίως) και animator (blender). Επίσης φτιάχνω διάφορα, είτε για δουλειά, είτε για χόμπι. Όταν έχω χρόνο, ανεβάζω videos στο YouTube, γράφω tutorials, μοιράζομαι τεχνολογικά νέα στο Facebook και στο blog ή γράφω άρθρα που αφορούν το χρήμα και την οικονομία.

Leave a Comment